Doorgaan naar hoofdcontent

Water kleeft aan zichzelf

 Water wat weg gespat is bij het begieten zonder broeskop.

Water wat weg gespat is bij het begieten zonder broeskop.

Droogte in de tuin, droog oppervlak, dus begieten of sproeien is noodzakelijk.Wanneer er wordt begoten, ontstaat er op het oppervlak van de droge grond een effect, dat het lijkt of er siliconen in de grond zitten. De grond lijkt het water af te stoten, terwijl het water zo hard nodig is in de grond. 

Over het gedrag van water wat op de grond komt bij het begieten gaat deze blog.

Het is een bijzonder gezicht wanneer pas gezaaide zaadjes zonder broeskop begoten worden. Dan springen de waterspetters alle kanten op, leggen het zaad vaak bloot en het nette zaaiwerk is geruïneerd. Handiger is om voor het plaatsen van de zaadjes de grond te bevochtigen en de zaadjes in de vochtige grond te plaatsen.

Nog steeds blijft het probleem van het spetteren zich voordoen tijdens het gieten. Een fijne broesstraal geeft fijnere druppels en laat de spetters minder opspringen. 

Gieten met broeskop geeft minder spatten. 

Met een fijne broesstraal krijg je wanneer je de volle gift water in een keer toedient, dat het water naar het laagste punt gaat stromen. Het water wordt nog steeds niet in een keer opgenomen door de grond. 

Wat is dit voor gekke reactie en wat kan er tegen gedaan worden?

 

Vaste hoek van waterstofatomen t.o.v. elkaar, met een positieve kant en een negatieve kant. 

Water bestaat in zijn kleinste volledige vorm uit een zuurstofatoom en twee waterstofatomen.
Merkwaardig genoeg 
(Binas, p. 40A) hebben de afzonderlijke delen van water, waterstof (-252oC) en zuurstof (-183oC) kookpunten die ver onder de nul graden Celsius liggen. Als waterstof en zuurstof samengesmolten is tot water heeft het een kookpunt van 100oC .
Het verhogen van de kooktemperatuur heeft te maken met hetzelfde fenomeen wat veroorzaakt dat water niet zomaar in droge grond zakt.
Zo zijn er nog meer bijzondere gedragingen van water, die in de literatuur worden toegeschreven aan het volgende
https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/bijzondere-kwaliteiten-van-h2o-een-vierde-aspect-van-waterkwaliteit. 


De waterstofatomen gaan bij het vormen van water niet willekeurig aan het zuurstof atoom zitten, maar de waterstofatomen zitten onder een vaste hoek ten opzichte van elkaar en blijven daar zitten.
Door deze asymmetrische vorm van water ontstaat polariteit. De ene kant van het watermolecuul is positief de andere kant negatief
(Campbell, p 93). Het gevolg van deze polariteit is dat watermoleculen elkaar bijzonder sterk aantrekken.
De verbinding die zo gelegd wordt
https://www.aljevragen.nl/sk/atoombouw/ATM094.html, noemt men een waterstofbrug. Deze binding kan ook optreden bij een paar andere kleine https://www.utwente.nl/nl/bms/deeltjesmodel/water/vanderwaalsbindingen/ moleculen.
De waterstofbrug is in water 20 keer zo zwak dan de gewone atoombinding, maar veel sterker dan de Vanderwaals-Londonkracht.

 

Waterstofbrug door de polariteit van het watermolecuul. 

Het gevolg van de grote aantrekkingskracht tussen de watermoleculen is dat een watermolecuul zich het liefst omringd ziet door andere watermoleculen en andere moleculen afstoot. Zo kleeft water aan zichzelf en een druppel die op de grond valt zal gemakkelijk weer opstuiten door de reactiekracht van het op de grond vallen en zich niet in de grond dringen.

Het aan zichzelf kleven van water wordt ook wel aangeduid als http://lab.scalda.nl/pdf/oppervlaktespanning.pdf  van : 3/10/2017 gezien 29 05 2020 oppervlaktespanning.

Mulch helpt om oppervlakteschade door slagregen en sproeien tegen te gaan.

Hoe kan water dan wel goed worden opgenomen door de grond zonder eerder genoemde schade?

·  Proeven hebben het volgende laten zien. Eerst heel licht besproeien met water uit een zachte broeskop, dit water in de grond laten trekken en daarna met dezelfde broeskop meer water begieten, geeft het effect dat het water wel wordt opgenomen. De verklaring hiervoor is dat het water van de geringe watergift met kleine druppeltjes in de eerst ronde die in de grond trekt, het water bij de grotere gift aantrekt en de grond het niet meer afstoot.
Hetzelfde effect treedt op bij lichte regen die het oppervlak niet beschadigd, maar er rustig in kan trekken. Een stortbui echter geeft het effect van gieten met een gieter zonder broeskop.

·  Een andere mogelijkheid om water goed in de grond op te nemen is het aanbrengen van mulch op de grond, die de druppels opvangt en langzaam naar de bodem laat zakken.

·  Een derde mogelijkheid zijn druppelslangen, al of niet ondergronds aangebracht https://www.boerenbond.be/actualiteit/druppelirrigatie-een-meerwaarde 12 03 2019 gezien 29 05 2020 Boerenbond.

·  Tenslotte kan bij kleine perspotten het zonder schade water opnemen vergemakkelijkt worden door met een injectiespuit het water tussen de perspotjes te spuiten.

Met een injectiespuit kan bij perspotjes water toegevoerd worden zonder schade.

Een wellicht diepgaande verhandeling over een alledaags probleem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bodem, grond en verslemping

Grond is de basis van de bodem en dat kan klei, zand of veen zijn. Er zijn ook allerlei mengvormen. Het is de bedoeling dat er in die grondsoort iets wordt verbouwd en dan noemen we het bodem. Een goede bodem krijgen en onderhouden is afhankelijk van de grondsoort waarin die bodem gevormd gaat worden. Hier wordt verteld over grondsoorten, verslemping en wat organische stof kan doen. Veengrond is hier buiten beschouwing gelaten, omdat veengrond niet past in het kader van verslemping. Grondsoort Bestanddeel Grootte per deeltje in mm Grind 20,2 – 2,0 Grof zand 2,0 – 0,2 Fijn zand 0,2 – 0,02 Silt 0,02 – 0,002 Lutum Kleiner dan 0,002 Tabel 1: grootte deeltjes verschillende bestanddelen grond. Bron: East African Agriculture 3 e editie D N Ngugi, P K Karau W Nguyo, MacMillan Education Ltd 1990 p. 23 ...

Stikstofbinding door vlinderbloemigen

Luzerne bindt stikstof (N 2)  uit de lucht in wortelknollen met hulp van bacteriën Tijdens stage op een melkveebedrijf sprak ik over stikstofbinding door planten. Er is bijna paniek in Nederland over stikstof. Maar de stikstof (N 2 ) (RIVM, z.d.) is niet het stikstofprobleem. Het stikstofprobleem zit hem in de stikstofoxiden (NO x ) en de ammoniak (NH 3 ). Ik wil het hebben over stikstofbinding door vlinderbloemige planten. Dat mondt uit in de volgende vraag: Waar komen de stikstofbollen vandaan bij vlinderbloemigen? Veel vlinderbloemige planten werken in symbiose (Neuvel, Floot, Postma, & Evers, 1994, p. 9) met de Rhyzobium-bacteriën. Hierbij levert de plant assimilaten (Neuvel et al., 1994, p. 11) en leveren de bacteriën stikstof uit de bodemlucht (Campbell et al., 2018, p. 867) aan de plant om te groeien. De stikstof wordt hierbij opgenomen in zogenaamde knollen aan het wortelstelsel, door toedoen van de bacteriën die voor de omzetting zorgen. Alle stik...

Klimaat en bodem

  Ons klimaat is aan het veranderen en dat zal gezien de tegenstand die er is tegen maatregelen om dat te voorkomen lijkt dat ook in de toekomst door te gaan. De voorspellingen spreken over drogere zomers en heftiger regenval. https://issuu.com/clmonderzoekenadvies/docs/factsheets_bladerbaar De vraag die hierbij ontstaat is: Wat maakt de bodem minder gevoelig voor regen en droogte? Volgens de factsheet ‘Bodem als buffer’ helpt voldoende organische stof, een juiste pH-waarde, een goede structuur, minder intensieve grondbewerking en gezond bodemleven om een goed waterbeheer te verkrijgen. Door het verhogen van het organische stofgehalte met 1% en de bodem zal 4-6 mm extra water vasthouden. https://waterenklimaat.nl/wp-content/uploads/sites/35/2017/10/Deltafact-STOWA-Bodem-als-Buffer.pdf Uit proeven met een constant bedekte bodem op Zone.College in Twello is gebleken dat door het bedekken van de bodem met mulch of met levende planten veel minder verdamping optreedt en er zelfs ...