Doorgaan naar hoofdcontent

Niet zomaar, maar in opdracht

Mulch tussen de planten, bescherming tegen onkruid en droogte.
Net terug uit Namibië, waar ik samen met mijn vrouw bijna 20 maanden heb gewerkt, tref ik op school een tuin aan met zonnebloemen en dahlia's.
Het lesprogramma spreekt over het thema 'OOGST'. We moeten oogsten en eten bereiden.
Dat gaat natuurlijk niet. Maar hoe wel?
Eerst zet ik het aan de kant, druk met weer thuis raken in Nederland, het volgen van de nieuwe studie en lesgeven.
Bij de studie komt het weer naar voren. Ik zoek uit hoe ik zonder al te veel aandacht groente kan telen. Natuurlijk heeft dit met Namibië te maken. Daar is grote droogte, extreme hitte. Daar wordt met succes groente geteeld, dus waarom zou het hier niet kunnen?
Maar de droogte en het onkruid?
Opnieuw komt de oplossing uit Afrika: https://www.farming-gods-way.org/
En niet alleen in Afrika is hier eerder over nagedacht. In het boek "Biologisch tuinieren in Foto's", van Pieter Boxman uit 1980, lees ik dat in 1975 opnamen werden gemaakt voor de VPRO-eetshow op de toenmalige Flevohof. Het programma ging over de biologisch-dynamische moestuin.
Voor de lezer die niet verder heeft gekeken dan alleen deze blog, zal het nog Abracadabra zijn. Logisch, want ik heb in dit verhaal alleen verteld waarom ik met Zomervakantie-Groenteteelt gestart ben en waar ik oplossingen vond.
Het hele verhaal zul je ook niet in deze blog van me horen. Het komt wel.
Langzaam aan zal ik vertellen wat er allemaal gebeurt en welke achtergronden ik allemaal vind.
Wanneer dit nieuw is voor je, is het niet erg, de meeste dingen zijn dat voor mij ook. Ik probeer alleen een weg te vinden waarmee we verder komen. Zoeken en onderzoeken, dat zal de richting zijn waarin ik wil gaan.
De richting die ik altijd heb gezocht, ligt in het geschrift Genesis, hoofdstuk 2: 15b:
De mens moest voor de tuin zorgen en er op passen.
Dat zorgen en er op passen heb ik altijd willen doen, maar de handvatten ontbraken vaak. Nu heb ik de tijd en gelegenheid om het uit te zoeken en het door te geven aan anderen.
Anderen zullen wellicht meer kunnen met een uitdrukking als:

Rentmeesterschap

De twee bovenstaande kernen, vullen elkaar aan en leiden mij tot het begrip:

Duurzaamheid: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. (bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/wat-is-duurzaamheid-)

Ik zal mijn zoektocht toespitsen op: Biodiversiteit in de natuur.
De afgelopen tijd is er behalve in mijn hoofd, ook al iets met zaad en tuin gedaan.
Perspotjes met plantjes in de kas.
Groenbemester op de tuin

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bodem, grond en verslemping

Grond is de basis van de bodem en dat kan klei, zand of veen zijn. Er zijn ook allerlei mengvormen. Het is de bedoeling dat er in die grondsoort iets wordt verbouwd en dan noemen we het bodem. Een goede bodem krijgen en onderhouden is afhankelijk van de grondsoort waarin die bodem gevormd gaat worden. Hier wordt verteld over grondsoorten, verslemping en wat organische stof kan doen. Veengrond is hier buiten beschouwing gelaten, omdat veengrond niet past in het kader van verslemping. Grondsoort Bestanddeel Grootte per deeltje in mm Grind 20,2 – 2,0 Grof zand 2,0 – 0,2 Fijn zand 0,2 – 0,02 Silt 0,02 – 0,002 Lutum Kleiner dan 0,002 Tabel 1: grootte deeltjes verschillende bestanddelen grond. Bron: East African Agriculture 3 e editie D N Ngugi, P K Karau W Nguyo, MacMillan Education Ltd 1990 p. 23 ...

Stikstofbinding door vlinderbloemigen

Luzerne bindt stikstof (N 2)  uit de lucht in wortelknollen met hulp van bacteriën Tijdens stage op een melkveebedrijf sprak ik over stikstofbinding door planten. Er is bijna paniek in Nederland over stikstof. Maar de stikstof (N 2 ) (RIVM, z.d.) is niet het stikstofprobleem. Het stikstofprobleem zit hem in de stikstofoxiden (NO x ) en de ammoniak (NH 3 ). Ik wil het hebben over stikstofbinding door vlinderbloemige planten. Dat mondt uit in de volgende vraag: Waar komen de stikstofbollen vandaan bij vlinderbloemigen? Veel vlinderbloemige planten werken in symbiose (Neuvel, Floot, Postma, & Evers, 1994, p. 9) met de Rhyzobium-bacteriën. Hierbij levert de plant assimilaten (Neuvel et al., 1994, p. 11) en leveren de bacteriën stikstof uit de bodemlucht (Campbell et al., 2018, p. 867) aan de plant om te groeien. De stikstof wordt hierbij opgenomen in zogenaamde knollen aan het wortelstelsel, door toedoen van de bacteriën die voor de omzetting zorgen. Alle stik...

Klimaat en bodem

  Ons klimaat is aan het veranderen en dat zal gezien de tegenstand die er is tegen maatregelen om dat te voorkomen lijkt dat ook in de toekomst door te gaan. De voorspellingen spreken over drogere zomers en heftiger regenval. https://issuu.com/clmonderzoekenadvies/docs/factsheets_bladerbaar De vraag die hierbij ontstaat is: Wat maakt de bodem minder gevoelig voor regen en droogte? Volgens de factsheet ‘Bodem als buffer’ helpt voldoende organische stof, een juiste pH-waarde, een goede structuur, minder intensieve grondbewerking en gezond bodemleven om een goed waterbeheer te verkrijgen. Door het verhogen van het organische stofgehalte met 1% en de bodem zal 4-6 mm extra water vasthouden. https://waterenklimaat.nl/wp-content/uploads/sites/35/2017/10/Deltafact-STOWA-Bodem-als-Buffer.pdf Uit proeven met een constant bedekte bodem op Zone.College in Twello is gebleken dat door het bedekken van de bodem met mulch of met levende planten veel minder verdamping optreedt en er zelfs ...